ΦΟΔΣΑ: να μην επιβληθεί

Αμυράς: θα σώσουμε τους Δήμους απ' την πτώχευση

το αποφάσισαν, το τιμολόγησαν, επέμειναν και τώρα … μας λένε άλλα

 

 

 

 

 

Αυτός που το εισπράττει και έχει ήδη καθορίσει και το ποσό και τον τρόπο είσπραξης, δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να επιβληθεί (αυτό που ήδη αποφάσισε να εισπράξει) και ο υπουργός της κυβέρνησης που το επέβαλλε υπόσχεται ότι σύντομα το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με ενέργειες του Υπουργείου του!!!

Οι εισφορές των Δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και τα προβλήματα που δημιουργεί το επιπλέον Τέλος Ταφής που θα εισπραχθεί το 2023 -αναδρομικά και για το 2022- απασχόλησε σήμερα τον υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, στην συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη -επ’ ευκαιρία της φετινής ΔΕΘ- με τον πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, Μιχάλη Γεράνη. Το τι προέκυψε από τον κοινό προβληματισμό για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι της χώρας προς τον ΦΟΔΣΑ φαίνεται πως απασχόλησε και προβλημάτισε, αφού ακόμα και η -ΝΔκρατούμενη- ΚΕΔΕ έχει διακηρύξει ότι οι Δήμοι κινδυνεύουν με πτώχευση, εξαιτίας της υποχρέωσής τους αυτής και ειδικά τη αύξησης, λόγω της επιβολής του Τέλους Ταφής.

Στην τελευταία συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου γνωμοδότησε αρνητικά στην απόφαση του ΦΟΔΣΑ να του καταβάλλουμε -σε τέσσερις δόσεις- 1.423.383,71 ευρώ για το 2022 και το 2023, αλλά ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος φάνηκε να σύρεται προς την επιλογή αυτή, ενώ και μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έγινε γνωστή καμία του αντίδραση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ούτε καν του ΦΟΔΣΑ που διαχειρίζεται υποδομή του Δήμου μας.

 

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη  8 Σεπτεμβρίου 2022

 

Θέμα:  Επίσκεψη του υφυπουργού περιβάλλοντος στα γραφεία του ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

 

Επίσκεψη στα γραφεία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Κατά την επίσκεψή του, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μ. Γεράνη και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και τα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται από τον φορέα.

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε στη νέα εποχή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ανακύκλωση, ενώ βαδίζουμε γοργά στο δρόμο προς την Κυκλική Οικονομία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα τόνισε ο κ. Γεράνης δίνει η οικογένεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώ συγχρόνως παραδίδει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για την εκτροπή των οργανικών, μέσω του συστήματος των καφέ κάδων.

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ χαρακτήρισε δίκαιη την νέα τιμολογιακή πολιτική ταφής, όμως τόνισε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ως χώρα -λόγω του ενεργειακού-, δεν πρέπει να επιβληθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Αμυράς τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των Δήμων και των ΦοΔΣΑ, χρηματοδοτώντας όλα τα αναγκαία έργα για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ χαρακτήρισε τον ΦοΔΣΑ ΚΜ πρότυπο λειτουργίας και αποδοτικότητας. Ο κ. Αμυράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τους προβληματισμούς των δημάρχων για το θέμα του αυξημένου κόστους διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό θα αποτυπωθεί στις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τον υφυπουργό που ενημερώθηκε για τα σεμινάρια βιωσιμότητας προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Συνδέσμου συνόδευσαν στην επίσκεψή του, η ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, καθώς και συνεργάτες του.

 ————————