Τον Μάϊο έφταιγε ο Χονδρόπουλος,

τον Οκτώβριο ο Κιάφας είναι λαϊκιστής

κα σήμερα το χρέος από 2.098.000 ευρώ … που έφτασε; – με απλά λόγια: ΓΙΑΤΙ χάσατε το τραίνο??????

 

 

 

 

H διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου έδωσε προχθές εξηγήσεις για την υπόθεση του χρέους των 2.098.367,20 ευρώ της ΔΕΥΑΔΟΛ προς την ΔΕΗ και την χαμένη ευκαιρία να πληρωθεί αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά περισσότερο απάντησε με οξύτητα στην κριτική του Πέτρου Κιάφα, παρά ξεδιάλυνε την υπόθεση.

Δείτε την απάντηση και δείτε και το ιστορικό της υπόθεσης για την οποία ακόμη και τώρα δεν έχει γίνει γνωστό γιατί η διοίκηση του Δήμου μας έχασε την ευκαιρία να πράξει όσα και ο Δήμος Κατερίνης που εισέπραξε περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ για παρόμοια χρέη της δικής του ΔΕΥΑΚ.

 

 

Δελτίο Τύπου

Ημιμάθεια ή απλά ψέματα;

Η απάντηση είναι και τα δύο μαζί.

Το πρόγραμμα: Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)

 

Το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ αποτελεί μια συντονισμένη παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που στοχεύει στην ουσιαστική υποστήριξη των Δήμων, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο θεσμικό και χρηματοδοτικό μέσο με στόχο την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης στους Δήμους, όπου απαιτείται.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εγκρίνει επιχορηγήσεις στους Δήμους της Χώρας αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν Καταστεί τελεσίδικες (έως συγκεκριμένες, κάθε φορά, ημερομηνίες) και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων.

Η διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν οι επιχορηγούμενοι Δήμοι και οι σχετικές προϋποθέσεις για την εξόφληση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων, ορίζεται στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Δήμος μας έχει κάνει χρήση των ευεργετημάτων του προγράμματος αυτού δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και στο παρελθόν.

 

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ

Το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ δεν επιχορηγεί Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων.

Έγραψε ο κύριος Κιάφας σε πρόσφατο δελτίο τύπου:

«Τελευταία έκφραση λαϊκισμού τους η αποτυχία τους να εντάξουν τη ΔΕΥΑΔΟΛ στο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (όπως έκαναν και άλλοι δήμοι της χώρας) και να απαλλάξουν την επιχείρηση από το βάρος των 2.000.000€ προς τη ΔΕΗ που μεταφέρεται, βέβαια, στον καταναλωτή. Όταν αφυπνίστηκαν και υπέβαλαν αίτηση αυτή ήταν εκπρόθεσμη. Καμία, φυσικά, κουβέντα για την ολιγωρία τους που στοιχίζει στην επιχείρηση αντίθετα προσπαθούν να μας πείσουν ότι καταβάλουν προσπάθεια να “σώσουν” την επιχείρηση. Το πρόγραμμα «έτρεχε» για 2 χρόνια και όμως οι διοικούντες δεν το εκμεταλλεύτηκαν.»

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • Το πρόγραμμα «τρέχει» για πάνω από δέκα (10) χρόνια και ο Δήμος Δίου – Ολύμπου το “εκμεταλλεύτηκε” αρκετές φορές καθώς επιχορηγήθηκε για την εξόφληση υποχρεώσεών του που προέρχονταν από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που είχαν καταστεί τελεσίδικες.
  • Οι υπουργικές αποφάσεις είναι επαναλαμβανόμενες και αφορούν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κάθε φορά. Έτσι λοιπόν, δεν έχει υποβληθεί καμία εκπρόθεσμη αίτηση προς το Υπουργείο, ούτε υπήρξε καμία ολιγωρία. Γίνεται όμως διαβούλευση ώστε να υπαχθεί σύντομα η προαναφερθείσα υποχρέωση.
  • Η όλη διαδικασία απαιτούσε συγκεκριμένες ενέργειες:

– Διαβούλευση με την ΔΕΗ.

– Διαβούλευση με το Υπουργείο.

– Αίτηση προς τη ΔΕΗ για ρύθμιση των οφειλών (τα 1.600.000 ευρώ δημιουργήθηκαν έως το 2019 και τα 400.000 ευρώ από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους).

– Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Δήμος καθίσταται εγγυητής.

– Συμφωνία με την ΔΕΗ για την ρύθμιση.

– Δικαστική απόφαση και διαταγή πληρωμής που να έχει καταστεί τελεσίδικη.

– Εγγραφή στον προϋπολογισμό.

  • Γιατί δεν έγιναν όλα αυτά νωρίτερα;

– Η εγγύηση του Δήμου προς τη ΔΕΗ καταχωρείται στις λογιστικές καταστάσεις του Δήμου.

– Χρειάζονται προσεκτικοί και στοχευμένοι, χρονικά, χειρισμοί.

– Καμία απολύτως επιβάρυνση δεν μετακυλήθηκε προς τους δημότες, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Κιάφας.

– Η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν μεταφράστηκε σε αύξηση τιμών.

– Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  • Όσο για την «έκφραση λαϊκισμού»:

Είναι πολύ λυπηρό να εκτοξεύονται αβάσιμες κατηγορίες.

Βέβαια κατανοούμε ότι είναι βασανιστικό για κάποιους να διαβάζουν νομοθετήματα και αποφάσεις.

Δυστυχώς όμως, για εκείνους που ασχολούνται με τα κοινά, αυτό επιβάλλεται στο δημόσιο βίο.

Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης Δήμου Δίου-Ολύμπου 

 

 

 

 

Η υπόθεση ήρθε στο φως από μια ερώτηση της Κατερίνας Κουρίτα στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του απολογισμού-ισολογισμού του 2021 και μια σημείωση που υπήρχε στην έκθεση του ορκωτού λογιστή για την οποία ζήτησε εξηγήσεις.

Στην ανακοίνωσή του, η διοίκηση του Δήμου μας δεν ξεκαθαρίζει με ακρίβεια αν η ευκαιρία να διαγράψουμε το σημαντικό χρέος με χρηματοδότηση της κεντρικής διοίκησης χάθηκε λόγω καθυστέρησης, λόγω κακών χειρισμών, αν αναμένει να επανεκκινήσει το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ ή αν υπήρξε άλλος ή άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην αστοχία. Αναφέρει πολλά -ως και ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί ευαίσθητων διαδικασιών (!!!!!!) και επιστρέφει τα περί λαϊκισμού της στον Πέτρο Κιάφα στον οποίο αποδίδει και λαϊκισμό και …αμέλεια εκπλήρωσης των καθηκόντων του. Η προσπάθεια να “κλείσει” την υπόθεση υπέρ της και να κερδίσει τις εντυπώσεις είναι ξεκάθαρη μία ακόμη φορά, αλλά η υπόθεση απαιτεί ακριβέστερη και υπεύθυνη ενημέρωση, πέρα από ένα δελτίο Τύπου…

Όσον αφορά αυτά που ισχυρίζεται η διοίκηση Γερολιόλιου στο δελτίο Τύπου, η Ε τ Ο έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  • το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 5.5.2022, οπότε και εγκρίθηκε η σημαντικότερη και κομβικότερη απόφαση, η απόφαση-κλειδί για την πορεία της υπόθεσης.

 

Όπως φαίνεται στο βίντεο, την διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΔΟΛ απασχολούν πολύ περισσότερο η ιστορία του χρέους και αν υπεύθυνος για αυτό είναι ο Αστέριος Χονδρόπουλος, σημερινός δημοτικός σύμβουλος της συμπολιτευόμενης παράταξης της αντιπολίτευσης (Δημόπουλος) και πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου και η παραμικρή αναφορά δεν γίνεται για την σοβαρή υπόθεση της αποπληρωμής του χρέους απ΄ το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ. Η δε εισήγηση της ΔΕΥΑΔΟΛ προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα τυπικό έγγραφο με τον τίτλο του θέματος και τίποτε περισσότερο. Αλλά και στην δια ζώσης εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΟΛ, Κων. Σαμαράς, δεν αναφέρει το παραμικρό για το χρέος και την επιδιωκόμενη(;) αποπληρωμή από το ΑΚΣΙΑ. Δύο μήνες και μια βδομάδα αργότερα, η ΔΕΗ απαιτούσε την πληρωμή του χρέους στο σύνολό του, έχοντας στη διάθεσή της και την σχετική διαταγή πληρωμής… Κανείς από την διοίκηση δεν αναφέρει το παραμικρό ακόμη κι όταν η Κατερίνα Κουρίτα ρωτάει αν η δημοτική επιχείρηση αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας και -ελλείψει της σωστής ενημέρωσης- ασχολείται με άλλες, “πολιτικότερες” απολήξεις του θέματος

  • ούτε και η προεδρεύουσα της συνεδρίασης, δημοτική σύμβουλος της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης του Κ. Δημόπουλου, Ολυμπία Δαδούλη, επιχειρεί να διαφωτίσει για το θέμα, αν και το γνωρίζει καλά, αφού είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΑΥΔΟΛ από το 2019

  • ο Δήμος μας φαίνεται να έχει πράξει όσα και ο Δήμος Κατερίνης που κατάφερε να αποπληρώσει χρέος περίπου 7,5 εκατομμυρίων, αλλά μόνο το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό στην περίπτωσή μας. Στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν υπάρχει κανένα σχετικό έγγραφο με το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, ενώ στο δελτίο Τύπου του Δήμου καταγράφονται δύο παρόμοιες χρηματοδοτήσεις σε τρία χρόνια.

Η διοίκηση Γερολιόλιου διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζονται (πέντε μήνες μετά την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) και πιθανώς να χρειαστούν πολλοί περισσότεροι, αφού οι χειρισμοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ενώ στα δελτία Τύπου… καμία προσοχή και ευαίσθητος χειρισμός δεν απαιτείται. Ούτε επιβάλλεται καθαρά και ξάστερα να περιγράφεται ο λόγος ή οι λόγοι μιας αστοχίας μεγέθους 2.098.367,20 ευρώ. Αν η απόφαση του Μαΐου δεν αφορούσε το ΑΚΣΙΑ… τι περιμέναμε για να πάρουμε “Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Δήμος καθίσταται εγγυητής.”;;;

 

 

“Επικοινωνιακό παιχνίδι

 

 

Έχασες το τραίνο