“Ποιος είναι λοιπόν «ημιμαθής και ψεύτης»;…

κύριε Δήμαρχε Δίου-Ολύμπου"

ξανα-ρωτάει ο Κιάφας για τα χαμένα 2.098.367,20 ευρώ που θα μπορουσαν να πληρώσουν τα χρέη της ΔΕΥΑΔΟλ προς την ΔΕΗ

 

 

Η αντιπαράθεση -μέσω δελτίων Τύπου- της διοίκησης του δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου και του επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης “Προοπτικής”, Πέτρου Κιάφα, για τα χαμένα 2.098.367,20 ευρώ του προγράμματος ΑΚΣΙΑ, συνεχίζεται, με τους αντιμαχόμενους να ανταλλάσσουν τις κατηγορίες περί ψεμάτων και λαϊκισμού. Ταυτόχρονα -και σ’ αυτή την περίπτωση- ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου επιλέγει να ομιλεί μόνο στο ασφαλές περιβάλλον του Δημοτικού Συμβουλίου και μόνο με δελτία Τύπου, αποφεύγοντας και την παραμικρή πιθανότητα δημόσιας, ελεύθερης και με στοιχεία συζήτησης. Θέση για το θέμα δεν πήρε και δεν αναμένεται να πάρει η συμπολιτευόμενη “Ολύμπια Συμμαχία ΙΙ” του Κ. Δημόπουλου, αλλά ούτε και η “Λαϊκή Συσπείρωση” που εντόπισε το θέμα με ερώτηση στην διαδικασία έγκρισης του τελευταίου απολογισμού-ισολογισμού.

 

 

 

 

                                                                        Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022

Δελτίο Τύπου

 

Κύριε Δήμαρχε Δίου Ολύμπου, ποιος είναι λοιπόν «ημιμαθής και ψεύτης»;

 

Κύριοι και κυρίες της διοίκησης του δήμου Δίου Ολύμπου, στην προσπάθειά σας να μας απαξιώσετε και να παραπλανήσετε, για ακόμα μία φορά, τους πολίτες, προκαλείτε μια τεχνητή σύγχυση. Εμείς ξεκάθαρα αναφέρουμε στο δελτίο μας ότι ολιγωρήσατε και δεν κάνατε εγκαίρως όλες τις διαδικασίες που έκαναν κάποιες άλλες ΔΕΥΑ σε συνεργασία σαφώς με το δήμο τους, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος των οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Είναι γνωστό σε εμάς, πολύ δε περισσότερο σε εσάς, ότι τα χρήματα θα τα εισέπραττε ο δήμος και στη συνέχεια θα τα έδινε στην επιχείρηση (ΔΕΥΑΔΟΛ) για να τα καταβάλλει στη ΔΕΗ. Ό,τι δηλαδή έκανε ο δήμος Κατερίνης και ό,τι προσπαθείτε να κάνετε τώρα εσείς μιμούμενοι τον δήμο Κατερίνης. Η καλύτερη απόδειξη που σας διαψεύδει πανηγυρικά, είναι οι ενέργειες σας οι οποίες, θα το ξαναγράψουμε, γίνονται καθυστερημένα.

Ενέργειες  της  ΔΕΥΑ Κατερίνης και του δήμου Κατερίνης τον

Μάρτιο του 2020

Ποιες όμως ήταν οι ενέργειες που έκανε ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Κατερίνης προκειμένου να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών; Ας δούμε, λοιπόν, τι αναφέρεται σε απόσπασμα Πρακτικού  συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της  Δημοτικής  Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Κατερίνης…

«Λαμβάνοντας υπόψη:

  1. Το με αριθμό πρωτ. 1022/05-02-2020 αίτημα της ΔΕΥΑ Κατερίνης προς τη ΔΕΗ ΑΕ (Τομέας Πελατών Δημοσίου) για ένταξη στο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  2. Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Κατερίνης έχει συσσωρεύσει σήμερα (τότε, δηλαδή το 2020) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ποσό 7.338.445,37 € και αφορά παροχές ηλεκτροδότησης αντλιοστασίων ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών.
  3. Έπειτα από συνάντηση του Δημάρχου Κατερίνης και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ με τον Τομεάρχη πελατών Δημοσίου της ΔΕΗ στην Αθήνα, μας κοινοποιήθηκε πρόταση για υπαγωγή σε ρύθμιση που είναι η εξής 48 ισόποσες έντοκες μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή, με εγγυητή το  Δήμο Κατερίνης.

Επιπλέον μας διαβιβάζουν σχέδιο ιδιωτικού Συμφωνητικού Αναγνώρισης- Ρύθμισης οφειλής και Εγγύησης, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι όροι και οι δεσμεύσεις τόσα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ όσο και του Εγγυητή που θα είναι ο Δήμος Κατερίνης.

Ύστερα από τα ανωτέρω καλείται το Δ.Σ. στη λήψη απόφασης αποδοχής της πρότασης της ΔΕΗ για την ένταξη της ΔΕΥΑ Κατερίνης στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και την αποδοχή του Ιδιωτικού Συμφωνητικού».

Και η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κατερίνης (27/2020)

ήταν ομόφωνη.

Ενέργειες  της  ΔΕΥΑ  Δίου Ολύμπου και του δήμου Δίου-Ολύμπου  το  καλοκαίρι του …2022 !

Αντίθετα, ποιες ήταν οι, καθυστερημένες, ενέργειες που κάνει ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Δήμου Δίου-Ολύμπου προκειμένου να ενταχθεί, έστω και  καθυστερημένα, στο σχετικό πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών; Ας δούμε, λοιπόν, όλα τα παρακάτω…

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών για την οικονομική κατάσταση του δήμου Δίου Ολύμπου, «σύμφωνα με την επιστολή του Νομικού Συμβούλου (του Δ.Δίου-Ολύμπου), η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) ζήτησε και πέτυχε την έκδοση της υπ’αριθμ. 75/2022 διαταγής πληρωμής, αντίγραφο εξ απογράφου της οποίας κοινοποίησε στο Δήμο με την κάτωθεν αυτής από 13-7-2022 επιταγή προς εκτέλεση, με την οποία επιτάσσεται ο Δήμος, ως εγγυητής υπέρ της  Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δίου Ολύμπου, για την υλοποίηση του από 5/5/2022 ιδιωτικού συμφωνητικού Αναγνώρισης Ρύθμισης Οφειλής και Εγγύησης, να της καταβάλλει το συνολικό ποσό των ευρώ 2.098.367,20. Κατόπιν της υπ’ αριθμ. 344/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου (Δίου Ολύμπου), ο Δήμος προέβη σε δήλωση παραίτησης από τα ένδικα μέσα και ως εκ τούτου η διαταγή πληρωμής τελεσιδίκησε!» (Ακριβές απόσπασμα από την έκθεση των ορκωτών λογιστών για την οικονομική κατάσταση του δήμου).

 Όσον αφορά τη θέση σας ότι «καμία επιβάρυνση δεν μετακυλήθηκε στους δημότες», η αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΥΑ στην ενότητα του Λιτοχώρου καθιστά  τον παραπάνω ισχυρισμό σας ψευδή.

Κύριοι και κυρίες της διοίκησης του δήμου Δίου Ολύμπου, προφανώς δεν έχετε ακόμα καταλάβει πως όταν αποφασίζουμε να εκδώσουμε δελτίο τύπου, είμαστε απολύτως βέβαιοι για τα όσα θα γράψουμε. Επειδή, όμως, είμαστε και άνθρωποι και ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει κάποιος λάθος, να είστε σίγουροι ότι διαθέτουμε το ηθικό ανάστημα να ζητήσουμε συγγνώμη αν ποτέ συμβεί αυτό.

Ωστόσο, το ζήτημα που αφορά την ολιγωρία που επιδείξατε στη Δ.Ε.Υ.Α.Δ.ΟΛ, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Τελικά, είχαμε δίκιο που σας ασκήσαμε την κριτική μας…

 

 

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

 

 

 

Τον Μάϊο έφταιγε ο Χονδρόπουλος,