356 (κιλά ευθύνες;)

ένας πρώτος απολογισμός της "Υπόθεσης 356γ"

η υπόθεση για την οποία δόθηκε μάχη να κερδηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά κανείς δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτήν – ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο αναπληρωτής του, ούτε οι υπηρεσίες

 

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λιτοχώρου, Γιώργος Μήλιος (ανέλαβε μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Νίκου Μαρνέλα), σε κάθε ευκαιρία -και μετά πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του-, επιμένει ότι έχει παραιτηθεί. Η εμμονή αυτή του κου Μήλιου καταγράφεται μόνιμα από τα τέλη του 2017. Παρ’ όλα αυτά, συγκάλεσε και μετείχε στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 2018.

Πρόσφατα (μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 30.1.2018), ενημέρωσε την ΕτΟ ότι έχει πλέον παραιτηθεί και μάλιστα πρωτοκόλλησε την παραιτήσή του (πληροφορίες θέλουν την πρωτοκόλληση να καταγράφεται τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση). Η ΕτΟ ζήτησε την πρωτοκολλημένη επιστολή παραίτησης από το δήμαρχο, ο οποίος επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα για να αρνηθεί δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης. Ο κος Μήλιος εμμένει και στο γεγονός ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί και έχει παραιτηθεί, ΑΛΛΑ…. την παραίτησή του δεν κάνει αποδεκτή… ο δήμαρχος!!!

Το τοπικό συμβούλιο του Λιτοχώρου συνεδρίασε την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, στις 7μμ. Στη συνεδρίαση μετείχαν τέσσερα από τα πέντε μέλη του (απουσίαζε η κα Γκρίνια).

 

hmer15.1.2018

 

 

Το έγγραφο με την εισήγηση προς το τοπικό συμβούλιο φέρει ημερομηνία 13.12.2017.

TSeishg356

 

Η αίτηση του ενδιαφερόμενου κατατέθηκε στις 28.11.2017.
Δεν περιεχόταν στα έγγραφα που δόθηκαν στα μέλη του τοπικού συμβουλίου Λιτοχώρου.

Η συνεδρίαση δεν δημοσιεύτηκε/γνωστοποιήθηκε ΠΟΥΘΕΝΑ, αν και η αίτηση του ενδιαφερόμενου κατατέθηκε στις 28.11.2017 και η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας καταρτίστηκε από τις 13.12.2017. Ούτε σε εφημερίδα του νομού, ούτε του Δήμου, ούτε στην -φοβερή- ιστοσελίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ούτε σε κάποιο προφίλ στο FB, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Τέσσερα από τα έξι θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου, αφορούσαν εκμισθώσεις δημοτικών ακινήτων.

Η εισήγηση προς το τοπικό συμβούλιο είναι πόνημα της Οικονομικής Υπηρεσίας/Γραφείο Μισθωμάτων, υπογράφεται από τον δήμαρχο (και από τον -εε- γενικό γραμματέα Νικόλαο Λακασά).

Αν και στην πρώτη παράγραφο της εισήγησης, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου παραπέμπονται σε συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα για τα όρια του 356γ, στη συνεδρίαση δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα τοπογραφικό διάγραμμα στη συζήτηση του θέματος αυτού.

Πέρα από την πρώτη παράγραφο του κειμένου που περιέχει τα σημαντικότερα στοιχεία της εισήγησης, τα υπόλοιπα είναι γενικού ενδιαφέροντος.

Στο σημείο (4) και με την επίκληση άρθρου του νόμου 3852/2010, επισημαίνετε ότι το τοπικό συμβούλιο “διατυπώνει γνώμη στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκποίηση, εκμίσθωση, κλπ περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που βρίσκονται στα όρια της τοπικής κοινότητας”.

Αμέσως μετά, η εισήγηση ολοκληρώνεται με την παράκληση η σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ να σταλεί (που;) για τις περαιτέρω ενέργειες.

Το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε οριακά (δύο ΝΑΙ/δύο ΟΧΙ, με τη διπλή ψήφο του προέδρου) την εκμίσθωση για 10 χρόνια.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Γιώργος Μήλιος, δεν μετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε θέματα ανάλογου ενδιαφέροντος, στο παρελθόν, όχι απλώς μετείχε, αλλά και κλήθηκε να ψηφίσει και ψήφισε.

Το κείμενο της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας προς το τοπικό συμβούλιο είναι σχεδόν όμοιο με την εισαγωγή της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο (τον πρόεδρό του), δηλαδή η πρώτη σελίδα μέχρι το “ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ”. Στη 2η εισήγηση, καταγράφεται ως σχετική με την προκήρυξη η “με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΥ/11-12-2017 βεβαίωση χρήσης γης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου και το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα”. Τοπογραφικό διάγραμμα που δεν δόθηκε στο τοπικό συμβούλιο, ούτε και η βεβαίωση χρήσης γης.

 

eisOY356

 

Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας δόθηκε στους συμβούλους της αντιπολίτευσης την ώρα που άρχιζε η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς κανένα τοπογραφικό διάγραμμα.

Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

 

 

Και ο πλέον αποστασιοποιημένος παρατηρητής μπορεί να καταγράψει τα εξής:

  • ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, ενώ σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, επιμένει να εγκριθεί το θέμα, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις, ακόμη και μελών της πλειοψηφίας που νωρίς πρότειναν αναβολή συζήτησης του θέματος
  • αν και η γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου είναι για εκμίσθωση διάρκειας 10 ετών, ο εισηγητής-δήμαρχος προτείνει 25, αποδίδοντας το υπερβολικό διάστημα εκμίσθωσης στο μέγεθος της επένδυσης. Κύρια απάντηση-κατάρριψη του επιχειρήματος αυτού δίνεται από τον αναπληρωτή δήμαρχο που δηλώνει ότι δεν πρόκειται για επένδυση ιδιαίτερα μεγάλη (εποχιακή δραστηριότητα, αναψυκτήριο/παιδότοπος, λυόμενη υποδομή, κτλ)
  • ο Γιώργος Ζτάνης διαβεβαιώνει το σώμα ότι “εκεί μπροστά ΔΕΝ έγιναν εργασίες…”
  • ο δήμαρχος-εισηγητής, αφού έχει επέλθει το πλήρες αδιέξοδο και το θέμα βαίνει προς αναβολή, κάνει λόγο για συμφωνία της ας Μόχλα με κάποιον (το όνομα δεν ακούγεται καθαρά στο βίντεο) που επήλθε στη διάρκεια της συζήτησης (και του διαλείμματος). Τι συμφωνία ήταν αυτή και με ποιον;
  • ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου -και άλλοι σύμβουλοι στη συνέχεια- αναφέρουν ότι στο χώρο γίνονται ήδη εργασίες. Θίγεται και το θέμα των ορίων του 356γ και καταπάτησης δημοτικού χώρου, αλλά … έτερον ουδέν. Κανένα πρόβλημα. Η συζήτηση του θέματος συνεχίζεται ως και την έγκρισή του.
  • ο επικεφαλής της “Αλλαγής Πορείας”, Άρης Ρεμπατσιός, παρά τα όσα ήδη έχουν προκύψει μετά την εισήγηση του θέματος, επιμένει να εκφράζεται θετικά για την εκμίσθωση, με το σκεπτικό ότι η ανάπτυξη πρέπει να ενισχύεται, ενθαρρύνεται, υποστηρίζεται. Πέρα από το γεγονός ότι η εκμίσθωση 16 περίπου στρεμμάτων παραλίας θα γινόταν αντί πινακίου φακής -αρχικά- και τελικά αντί …δύο πινακίων φακής (γεγονός που αποδεικνύει πόση πραγματική αξία προσδίδουν όσοι κραυγάζουν μόνιμα για τις δυνατότητες της περιοχής μας και την επιδιωκόμενη ανάπτυξη), εκ των πραγμάτων τίθεται και το βασικό ερώτημα “ποια ανάπτυξη;”. Η συγκεκριμένη είναι πρόταση για καλοκαιρινό παραλιακό τροχήλατο αναψυκτήριο/παιδότοπο και σίγουρα ο κος Ρεμπατσιός και το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο -και οι διαπρύσιοι υπέρμαχοι της ανάπτυξης, Γιώργος Ζτάνης και Θανάσης Παπαμιχαήλ- γνωρίζουν ότι οι καλοκαιρινές επιχειρήσεις της παραλίας είναι οι πλέον φοροδιαφεύγουσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η εποχιακή απασχόληση είναι -σε μεγάλο ποσοστό- και “μαύρη” και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αναπτυξιακές. Ειδικά σε μια Πιερία που -έστω “στα χαρτιά”- επιδιώκει τη στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό και την επισκεψιμότητα 12 μήνες το χρόνο. Αν τους διαφεύγει, τα επίσημα στοιχεία του τελευταίου καλοκαιριού είναι συντριπτικά και εντελώς επίσημα και επιβεβαιωμένα. Και δυστυχώς, οι έλεγχοι έγιναν από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου, ενώ η κορύφωση της σεζόν έρχεται αμέσως μετά, τον Αύγουστο.

 

Στην αρχή της εισήγησής του, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι ο προς εκμίσθωση χώρος είναι ελεύθερος από κτίσματα. Λίγο αργότερα, στη διάρκεια της συζήτησης, προκύπτει ότι ήδη γίνονται στο χώρο εργασίες.

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος και στο διάλειμμα που μεσολάβησε πριν την ολοκλήρωσή της, ο γράφων έσπευσε επί τόπου και επέστρεψε με τις πρώτες φωτογραφίες της κατασκευής που υπήρχε ήδη στο 356γ. Δεκαέξι (16) περίπου λεπτά μετά την ψηφοφορία, ο γράφων έδειξε τις φωτογραφίες με την κατασκευή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κος Παπαμιχαήλ δεν έδειξε να έχει κάποιο ενδιαφέρον και ο γράφων του ζήτησε -μετά τη συνεδρίαση- να απαντήσει -αν θέλει- on camera, πόσος χρόνος υπολογίζει ότι απαιτείται για να σχεδιαστεί, παραγγελθεί, κατασκευαστεί, μεταφερθεί και στηθεί η κατασκευή αυτή, ως το σημείο που είχε στηθεί. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου … απλώς εκνευρίστηκε και δεν θέλησε να δηλώσει τίποτα. Δεν έδωσε καμία σημασία, ούτε στα όσα κατατέθηκαν από συναδέλφους του στη συνεδρίαση, ούτε σε φωτογραφική αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης.

Απορίας άξιο είναι ακόμη και το γεγονός ότι ο ήδη εκμισθωμένος χώρος είναι 15.720τμ, σε συνολική έκταση άνω των 90 στρεμμάτων. Γιατί 15.720 και όχι 16.000;;;

Την επομένη και την παρεπομένη της συνεδρίασης, με γραπτά τους αιτήματα, δυο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα του 356γ. Η Ευαγγελία Μόχλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (“Συνδυασμός Ευθύνης”) από τον δήμαρχο και η Κατερίνα Κουρίτα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” από τον αναπληρωτή του και αντιδήμαρχο Λιτοχώρου. Ως αυτή τη στιγμή, απαντήθηκε μόνο (εν μέρει και για μη ουσιώδη θέματα) το αίτημα της Κ. Κουρίτα. 

Η “Υπόθεση 356γ” δεν τέλειωσε. Εξελίσσεται.
Το αίτημα για εκμίσθωση “πέρασε” από το τοπικό και το Δημοτικό Συμβούλιο, με οριακές ψηφοφορίες και στις δύο συνεδριάσεις. Μετά την οριακή έγκριση της εκμίσθωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκκρεμεί ο έλεγχος, ο επί τόπου έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία. Και ήδη έχουν προκύψει και αναστολή των εργασιών και συλλήψεις για παράνομες εργασίες.