Βιαστικές εφαρμογές

μετά θυελλώδεις συνεδριάσεις, καθυστερημένες διαπιστώσεις και πινάκια φακής;

και μια τελευταία ευκαιρία ενημέρωσης και ανάληψης ευθυνών

Στις 16.2.2018, η επικεφαλής του δημοτικού «Συνδυασμού Ευθύνης», Ευαγγελία Μόχλα-Φαρμάκη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 

Εφαρμογή του Νόμου με παρέμβαση της Αντιπολίτευσης

   Στη  συνεδρίαση της 30/01/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου το 16ο θέμα αφορούσε “την έγκριση πολυετούς εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης, εμβαδού 15.720,90 τμ τμήμα του αριθμ. 356γ τεμαχίου της Δ.Κ Λιτοχώρου του Δήμου Δίου –Ολύμπου και καθορισμός των όρων διακήρυξης δημοπρασίας.” Με την οριακή πλειοψηφία της συμπολίτευσης ψηφίστηκε το συγκεκριμένο θέμα ενώ αγνοήθηκαν οι  θέσεις   της αντιπολίτευσης. Εξάλλου  μετά από πίεσή μας τα έτη εκμίσθωσης που αρχικά ήταν  25   τελικά έγιναν 10  και  το  ετήσιο μίσθωμα το οποίο ξεκίνησε από 7500,00 ευρώ περίπου  κατέληξε στις 15.000,00 ευρώ  ετησίως. Παρά τον διπλασιασμό του αρχικού ποσού του ετήσιου μισθώματος η πρότασή μας ήταν να αναβληθεί το θέμα ώστε να δοθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος  χρόνος  συγκριτικού υπολογισμού του τελικού μισθώματος με άλλες δημοτικές μισθώσεις στην ίδια περιοχή (πχ Μύλος-Πλάκα).                                                                                      

   Στην συνέχεια με την αριθμ πρωτ 1507/31/01/2018 έγγραφη αναφορά μου προς τον Δήμο Δίου-Ολύμπου αναφέρω ότι περιήλθαν σε γνώση μου ότι στην ίδια έκταση υπάρχουν μόνιμες και αυθαίρετες κατασκευές ζητώντας  την διαπίστωση της ύπαρξης τους και την εφαρμογή του νόμου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι υπηρεσίες του Δήμου μας, με βάση την αναφορά μας προχώρησαν σε αυτοψία στις 7-2-2018 διαπιστώνοντας την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στον συγκεκριμένο χώρο που ανήκει στο Δήμο μας και βρίσκονται στο τμήμα του αριθμ 356γ. Ακολούθησε το υπ  αριθμ. πρωτοκόλλου 2450/15-2-2018 έγγραφο του Δημάρχου με το οποίο εντός 5 ημερών πρέπει να ολοκληρωθεί  η κατεδάφιση και απομάκρυνση των κατασκευών  του  αυθαιρέτως  κατέχοντος εντός της δημοτικής έκτασης (356γ τεμαχίου) σύμφωνα με την διαπίστωση της Τεχνικής Υπηρεσίας.  Ευχόμαστε βεβαίως να μην αποδειχθεί ότι η εφαρμογή του Νόμου και η υπεράσπιση του δημοτικού συμφέροντος είναι «εικονική».                                                                                                     

   Συνεχίζουμε αδιάκοπα και ακούραστα αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας με προτάσεις και επιχειρήματα λογικά  και εφαρμόσιμα   για το  συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας.

Για τον Συνδυασμό Ευθύνης
Μόχλα Φαρμάκη  Ευαγγελία

Είχε προηγηθεί –όπως σημειώνει- η έγγραφη αναφορά της με την οποία ζητούσε ενημέρωση από τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου για την υπόθεση. Στην ανακοίνωση της 16ης.2.2018, έθεσε -από τον τίτλο, μάλιστα- ως δεδομένο την «Εφαρμογή του Νόμου με παρέμβαση της Αντιπολίτευσης». Παρά την διαβεβαίωση αυτή, η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα για το πόσες και ποιες παρανομίες διαπιστώθηκαν και από ποιον. Κι αφού η αντιπολίτευση (στο σύνολό της ή η αξιωματική) έχει στο Δήμο Δίου-Ολύμπου και καθήκοντα εφαρμογής του Νόμου, δεν μας ενημερώνει και με ποιο τρόπο εφαρμόστηκε ο νόμος και –αν διαπιστώθηκαν παρανομίες- αν υπήρξε ή θα υπάρξει τιμωρία τους και με πιο τρόπο.

Τις μέρες μετά τη συνεδρίαση και τα έγγραφα ερωτήματα που απηύθυναν ο «Συνδυασμός Ευθύνης» και η «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά και με σοβαρότατη καθυστέρηση (πιθανώς και λόγω της ολικής …άγνοιας του δημάρχου για το θέμα), συνέβησαν ΣΙΓΟΥΡΑ τα εξής δύο:

–       η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας έκανε αυτοψία στο χώρο

–       και είχε προηγηθεί επέμβαση της Αστυνομίας που είχε σαν αποτέλεσμα και διακοπή των εργασιών και συλλήψεις.

Λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα των δύο παραπάνω γεγονότων δεν έγιναν γνωστές. Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει την ευκαιρία για την ενημέρωση, την απαραίτητη ενημέρωση για πρόσφατες παρανομίες, ειδικά αν αυτές συνεχίζονται. Ή αν υπήρξαν κενά ή άλλες παρατυπίες. Και με βάση ποια γεγονότα, η αντιπολίτευση (όλη; η αξιωματική;) βεβαιώνει ή εύχεται για εφαρμογή του Νόμου.

Ευκαιρία υπάρχει και σήμερα να εξακριβωθεί και τι ίσχυε τελικά απ’ όσα εκτέθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού. Δείγμα αυτών αποτελούν δύο αντικρουόμενες τοποθετήσεις:

–       του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Σάκη Πουρλιώτη, ότι στο χώρο που συζητούσατε αν θα δοθεί με δημοπρασία για εκμίσθωση, ήδη υπήρχαν εργασίες

–       και του γραμματέα του σώματος, Γιώργου Ζτάνη που διαβεβαίωσε ότι στο χώρο δεν προηγήθηκε καμία εργασία.

Για τη διάρκεια της μίσθωσης και το τίμημα… έχουν ήδη γραφεί πολλά: 10 χρόνια πρότεινε το τοπικό συμβούλιο, 25 ήταν η πρόταση του δημάρχου. Επτάμισι χιλιάδες ευρώ (7.500) ήταν η πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, συμφωνήθηκε (ως εκκίνηση;) το ποσό των 15.000. Δηλαδή, όχι αντί πινακίου φακής, αλλά ΔΥΟ (πινακίων φακής). Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι ο ενδιαφερόμενος για την έκταση επιχειρηματίας (είπε και το όνομά του) «θέλει όλα να γίνουν νόμιμα». Έγιναν; Γίνονται; Η αντιπολίτευση (η αξιωματική ή στο σύνολό της) θεωρεί ότι έγιναν και παρανομίες, αλλά τώρα όλα βαίνουν νόμιμα; Ποιος δημοτικός σύμβουλος ή δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφθηκαν το χώρο; Τον επισκέφθηκε/αν;;;

Είδε/αν όσα κατέγραψε η ΕτΟ τις τελευταίες μέρες:
Δείτε τις φωτογραφίες (και τις ημερομηνίες που περιέχουν).

Καμία κατασκευή ή κτίσμα δεν κατεδαφίστηκαν.
Μεταφέρθηκαν.
Δίπλα (κάπου).
Μόνο εργασίες για τροχήλατη καντίνα υπάρχουν στο χώρο και ποιο χώρο;
Με όσα εκτέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποιος οριοθετεί στην περιοχή και τι οριοθετεί; Τι φράζει -με λίγα λόγια-;
Ποια είναι τα όρια στα ακίνητα της περιοχής και ποιος τα έθεσε; Η Τεχνική Υπηρεσία; Η ίδια που επισκέφθηκε το χώρο πολλές μέρες μετά τη συνεδρίαση της 30ης.1.2018;;; Δηλαδή, τον είχε επισκεφθεί και νωρίτερα;;;

Ερωτήματα υπάρχουν πολλά. Πολλά περισσότερα απ’ τα παραπάνω. Υπάρχει διάθεση να εντοπιστούν και να απαντηθούν;;;
(Τι συμβαίνει με τις αυθαίρετες κατασκευές;;; Μετά τη διαπίστωση παράνομων εργασιών εγκατάστασής τους… παραμένουν στο χώρο και είναι ελέυθερες προς επαναχρησιμοποίηση;;; Ποιος ή ποιοι εκτέλεσαν το έργο ή τα έργα στο χώρο; δεν έχουν ευθύνες;)

Σήμερα –σε λιγότερες από τρεις (3) ώρες- το Δημοτικό Συμβούλιο μας συνεδριάζει.
Και είναι η σημερινή συνεδρίαση, η τελευταία ευκαιρία για πραγματική ενημέρωση.
Για να κατανοήσουμε αν υπήρξε πράγματι «Εφαρμογή του Νόμου με παρέμβαση της Αντιπολίτευσης» (έστω) ή αν απλώς για μία ακόμη φορά αιρετοί εν ενεργεία αθωώνουν ή προσπαθούν να αθωώσουν συναδέλφους τους που διοικούν, γιατί είναι τόσο το βάρος των πιθανών παρανομιών που δεν βρίσκουν το θάρρος -οι πρώτοι- να εφαρμόσουν το νόμο που τους αφορά και τους αναλογεί και πρώτοι αυτοί ανοίγουν τον δρόμο για ένα ακόμη «κουκούλωμα».

ΥΓ1: Το … κυριολεκτικό της ….ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (για την εφαρμογή του Νόμου) καλύτερα να μη μας απασχολήσει σήμερα (που ζούμε στον αστερισμό της Novartis) και το τι περιθώρια έχει ακόμη κι ο αιρετός να παρεμβαίνει για να εφαρμοστεί ο Νόμος. Σίγουρα, τόσο σοβαρά θέματα -όσο να ξεφτιλιστεί η αξία της πολυτιμότερης γης μας για 15 χιλιάρικα το χρόνο (16 στρέμματα μέσα στο κύμα), δικαιούνται σοβαρότερες ανακοινώσεις. Και ενέργειες και στάσεις πολιτικές. Φυσικά, υπάρχουν κι αυτοί που τίποτα δεν έπραξαν και τίποτα δεν είπαν. Υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Πρόσωπα αλλάζουν.-

ΥΓ2: Επειδή και ο ίδιος έχει πλέον “χάσει τη μπάλα”… ας ζητήσει κάποιος σήμερα -έστω, με τεράστια καθυστέρηση-, αν παραιτήθηκε ή δνε παραιτήθηκε και πότε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει εδώ και πολλές μέρες την ΕτΟ ότι παραιτήθηκε αμετάκλητα και κατηγορηματικά, με πρωτοκολλημένη επιστολή προς τον δήμαρχο.-

 

Το χρονικό της υπόθεσης “356γ”

Έχει και πιο κάτω;;;

“Δεν το έχω δει από κοντά για να σου πω”

 

Δεν γνωρίζει ο αναπληρωτής

 

 

+8 ερωτήματα για το 356γ

 

 

356 (κιλά ευθύνες;)